Tipi krogličnih ležajev

Na trgu poznamo več tipov krogličnih ležajev. V nadaljevanju s kratkimi opisi lastnosti in njihovih prednosti predstavljamo najpogostejše tipe krogličnih ležajev:

Navadni kroglični ležaji

Navadni kroglični ležaj

So najbolj pogost in razširjen tip krogličnih ležajev. Imajo enostavno zgradbo, ravno tako je enostavno njihovo delovanje in vzdrževanje. Dopuščajo visoko število vrtljajev in so primerni za radialne in aksialne obremenitve. Na voljo so kot enoredni in dvoredni ležaji. Njihove posebne prednosti so:

  • robustna kakovost
  • visoka nosilnost
  • tiho delovanje in nizko trenje

Prilagodljivi kroglični ležaji

Prilagodljiv kroglični ležaj

Prilagodljivi kroglični ležaji so kotno gibljivi in zato neobčutljivi na kotno odstopanje gredi glede na ohišje oziroma na upogibanje gredi. Imajo optimalno notranjo konstrukcijo z ekstremno majhnim trenjem in nudijo:

  • še večjo nosilnost
  • še daljšo življenjsko dobo
  • še večjo zanesljivost

Kroglični ležaji s poševnim dotikom

Kroglični ležaj s poševnim dotikom

Kroglični ležaji s poševnim dotikom imajo v smeri osi ležaja medsebojno zamaknjeni tirnici zunanjega in notranjega obroča. Zaradi tega so še posebej primerni za uležajenja, ki morajo prenašati kombinirane obremenitve, to je istočasno delujoče aksialne in radialne obremenitve. Enoredni ležaji lahko prenašajo aksialne obremenitve samo v eni smeri in jih zaradi tega postavljamo nasproti drugega ležaja.

Kroglični ležaji s štiri točkovnim dotikom

Štiri točkovni dotik

Kroglični ležaji s štiritočkovnim dotikom so enoredni kroglični ležaji s poševnim dotikom, ki so zasnovani za prenašanje visokih aksialnih obremenitev v obeh smereh. Za prenašanje pretežno radialnih obremenitev niso primerni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja